• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud

Piratenpartij Delft

voor een vrije informatiesamenleving

  • Home
  • Blogs
  • Onze organisatie
    • De Piratenpartij
    • Afdeling Delft
  • Kalender
  • Contact

Hoe eet je een olifant?

29 mei 2016 door Geert-Jan G-J 1 Reactie

Op weg naar democratische software.

Delft, woensdag 25 mei 2016, 10.30u. Buiten is het grijs. Binnen zit een delegatie van de Piratenpartij aan tafel met beleidsambtenaren en een paar raadsleden. We zijn blij als in het nieuwe stadskantoor van de gemeente Delft het boren even stopt. De bijeenkomst gaat over vrije opensourcesoftware. Speciale gast is Arjen Kamphuis, deskundige op het gebied van FOSS, Free and Open Source Software. Deze bijeenkomst is georganiseerd naar aanleiding van onze brief aan de gemeente over FOSS.

In het kort een schets van het probleem: Veel gemeenten zijn afhankelijk van een paar softwareleveranciers. Tegenwoordig is de vraag “woon je in een PvdA- of VVD-gemeente?” minder relevant dan de vraag “woon je in een Centric of een Pink gemeente?”. Ook in Delft wordt dertig tot veertig procent van de softwareapplicaties geleverd door Centric. Ondanks stijgende licentiekosten wordt een overstap naar een andere leverancier niet vaak gemaakt. Leveranciers hebben jarenlang gewerkt om een overstap zo duur mogelijk te maken. Een leverancier kan daardoor de licentieprijzen verhogen zonder dat de klant weg kan. Het zou veel eerlijker zijn om bij het overwegen van een eventuele overstap de ‘exit’ kosten niet bij de vervangende software op te tellen, maar deze te berekenen waar ze thuishoren: Bij de leveranciers van de huidige software die het probleem hebben veroorzaakt.

Bovendien is het zo dat in de huidige situatie niet alleen de politiek bepaalt welk beleid wordt gevoerd. Ook de leverancier beslist mee of iets wordt uitgevoerd en tegen welke prijs. Dit is een kwalijke situatie. Software leveranciers zijn geen onderdeel van ons democratisch bestel, ze zijn alleen verantwoording verschuldigd aan hun aandeelhouders. Bij bedrijfseigen software kan alleen de leverancier zien welke keuzes zijn gemaakt in de software. Hierop is geen democratische controle.
Nu is de vraag hoe deze situatie te doorbreken? Dit kan door het gebruik van FOSS. Dan kan iedere programmeur, onderzoeksjournalist of andere geïnteresseerde kijken hoe de software in elkaar zit en verbeteringen aandragen. Ook wordt het dan veel eenvoudiger om oplossingen tussen gemeenten te delen en van elkaar te leren.
Verandering vergt visie, doorzettingsvermogen en een lange adem. Op korte termijn zijn er ‘quick wins’ te behalen. De volgende bijeenkomst zal daarover gaan en over de vraag wat de weg naar democratische software is. Deze vraag heeft hetzelfde antwoord als de vraag: “Hoe eet je een olifant?” … heel simpel: “Met één hap tegelijk.”…
We houden u op de hoogte!
hoe eet je een Olifant
De gebruikte presentatie:
http://files.gendo.nl/presentaties/Vrije_Gemeente_Delft-V01.odp
http://files.gendo.nl/presentaties/Vrije_Gemeente_Delft-V01.pdf
 
Meer achtergrond:
http://gendo.nl/blog/arjen/wetten-worden-werkelijkheid-in-software
http://gendo.nl/blog/arjen/de-andere-it-van-een-ander-nederland
 

Categorie: Acties, Delft, Opensource Tags: delft, FOSS, gemeente, opensource

Lees Interacties

Trackbacks

  1. Initiatiefvoorstel voor digitale soevereiniteit positief ontvangen - Piratenpartij Delft schreef:
    26 september 2021 om 18:25

    […] met vrije opensourcesoftware. Daaropvolgend werd er met hulp van deskundige Arjen Kamphuis een FOSS workshop voor beleidsambtenaren en enkele raadsleden gegeven. In de gemeenteraad was STIP een partij die […]

    Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Before Footer

Inloggen


Wachtwoord vergeten?
Wachtwoord vergeten
Annuleren
CC0 1.0 Universal Public Domain Dedication 2010 – 2023 Piratenpartij Nederland


Volg ons op Mastodon!