Hoe eet je een olifant?

Op weg naar democratische software.

Delft, woensdag 25 mei 2016, 10.30u. Buiten is het grijs. Binnen zit een delegatie van de Piratenpartij aan tafel met beleidsambtenaren en een paar raadsleden. We zijn blij als in het nieuwe stadskantoor van de gemeente Delft het boren even stopt. De bijeenkomst gaat over vrije opensourcesoftware. Speciale gast is Arjen Kamphuis, deskundige op het gebied van FOSS, Free and Open Source Software. Deze bijeenkomst is georganiseerd naar aanleiding van onze brief aan de gemeente over FOSS.

In het kort een schets van het probleem: Veel gemeenten zijn afhankelijk van een paar softwareleveranciers. Tegenwoordig is de vraag “woon je in een PvdA- of VVD-gemeente?” minder relevant dan de vraag “woon je in een Centric of een Pink gemeente?”. Ook in Delft wordt dertig tot veertig procent van de softwareapplicaties geleverd door Centric. Ondanks stijgende licentiekosten wordt een overstap naar een andere leverancier niet vaak gemaakt. Leveranciers hebben jarenlang gewerkt om een overstap zo duur mogelijk te maken. Een leverancier kan daardoor de licentieprijzen verhogen zonder dat de klant weg kan. Het zou veel eerlijker zijn om bij het overwegen van een eventuele overstap de ‘exit’ kosten niet bij de vervangende software op te tellen, maar deze te berekenen waar ze thuishoren: Bij de leveranciers van de huidige software die het probleem hebben veroorzaakt.

Bovendien is het zo dat in de huidige situatie niet alleen de politiek bepaalt welk beleid wordt gevoerd. Ook de leverancier beslist mee of iets wordt uitgevoerd en tegen welke prijs. Dit is een kwalijke situatie. Software leveranciers zijn geen onderdeel van ons democratisch bestel, ze zijn alleen verantwoording verschuldigd aan hun aandeelhouders. Bij bedrijfseigen software kan alleen de leverancier zien welke keuzes zijn gemaakt in de software. Hierop is geen democratische controle.
Nu is de vraag hoe deze situatie te doorbreken? Dit kan door het gebruik van FOSS. Dan kan iedere programmeur, onderzoeksjournalist of andere geïnteresseerde kijken hoe de software in elkaar zit en verbeteringen aandragen. Ook wordt het dan veel eenvoudiger om oplossingen tussen gemeenten te delen en van elkaar te leren.
Verandering vergt visie, doorzettingsvermogen en een lange adem. Op korte termijn zijn er ‘quick wins’ te behalen. De volgende bijeenkomst zal daarover gaan en over de vraag wat de weg naar democratische software is. Deze vraag heeft hetzelfde antwoord als de vraag: “Hoe eet je een olifant?” … heel simpel: “Met één hap tegelijk.”…
We houden u op de hoogte!
hoe eet je een Olifant
De presentaties:
 
Meer achtergrond:
Deel via social media:
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.