Eerste CoderDojo in Delft

Scratch de kat

De maatschappij automatiseert en digitaliseert steeds sneller. Om kinderen hier op voor te bereiden is een basaal begrip van programmeren onmisbaar. In het reguliere onderwijs is hier nog maar weinig aandacht voor, maar gelukkig zijn er mooie initiatieven zoals coderdojo-delft, waar kinderen tussen de 6 en 12 spelenderwijs leren programmeren.

Op deze mooie zaterdagmiddag 26 september werd dit voor het eerst in Delft in DOK georganiseerd. De Piratenpartij Delft juicht dit van harte toe en nam een kijkje. Dat veel mensen het belang van leren programmeren inzien, bleek wel uit de grote belangstelling. Het was snel volgeboekt, waardoor de late inschrijvers op de wachtlijst kwamen. Voor een volgende CoderDojo wordt een grotere locatie gezocht, zodat er meer kinderen kunnen deelnemen.

 

We worden begroet door enthousiaste vrijwilligers. (Zij vragen ons netjes of de foto’s gepubliceerd mogen worden) Dan volgt er op het grote scherm uitleg aan de hand van een voorbeeld: Er wordt een spelletje geprogrammeerd in Scratch ; geïnspireerd op ‘flappie bird’ met een heks die een vleermuis moet ontwijken. Vooral het gezamenlijk opnemen van het explosie-geluidje is erg leuk! Scratch is een Open Source leeromgeving omgeving die het erg makkelijk maakt om de basisprincipes van het programmeren door te krijgen. Met klikken en sleepen plak je zo een programma in elkaar. Primair is het gericht op kinderen, maar het is ook iedere volwassene die wil starten met programmeren aan te raden.

 

Daarna gaan de kinderen aan de slag. Voor kinderen zonder laptop heeft de organisatie een paar exemplaren achter de hand, maar de meesten hebben er zelf eentje meegebracht. De vrijwilligers zijn ruim aanwezig maar hebben toch hun handen vol. Er worden veel vragen beantwoord en programmeer-problemen opgelost. Aan het einde van de middag volgt er een demonstratierondje langs de projecten. De diversiteit is enorm, in de gemaakte projecten mist Scratch de kat de bus, hebben aliens ruzie, is Wilders quizmaster in lucky-TV, wordt er een discofeestje gegeven en we vliegen naar de maan.

Een zeer geslaagde middag. Over een maandje komt CoderDojo 2 in Delft! 

 

CoderDojo_logo

 

 

Deel via social media:
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

Eén reactie op "Eerste CoderDojo in Delft"

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.